Tipologia politicilor monetare

I. In functie de obiectivul propus deosebim:

a) Politici monetare care au ca obiectiv controlul ofertei de bani, in aceasta politica cererea de bani actioneaza liber, iar rata dobinzii este determinata de piata. Aceasta politica presupune o rigiditate maxima a ofertei de bani. Astfel o crestere a cererii de bani va determina o crestere a ratei dobinzii, iar aceasta va conduce la scaderea investitiilor, la scaderea consumului si la rezultat la scaderea locurilor de munca si a PIBului in economie.

L↑ => rd↑ => Dcredite↓ => I↓ => C↓ => somaj↑ => Y↓

b) Politici monetare care au ca obiectiv controlul ratei dobinzii, in acest caz obiectivul politicii monetare este mentinerea ratei dobinzii la o anumita rata fixata care e considerata optimala din punct de vedere a raportului dintre cerere si oferta. Astfel oferta monetara devine perfect elastica, ceea ce inseamna ca banca centrala e dispusa sa puna in circulatie o cantitate nelimitata de bani. Cel mai mare dezavantaj al politicii este ca pe termen lung ea va genera inflatia.

c) Politici monetare mixte – in acest caz autoritatea monetara va opta p/u o solutie intermediara in care oferta de bani poate avea o elasticitate medie, iar cererea de bani crescinda poate fi satisfacuta doar p/u rate superioare ale dobinzii care se stabilesc pe piata.

II. Politica banilor ieftini – se foloseste in cazul cind echilibrul PIBului este realizat la un anumit nivel care este insotit de o rata a somajului in crestere. Aceasta politica reprezinta un set de masuri ce ar face creditul ieftin si usor de obtinut. P/u aceasta Banca Centrala tre sa indeplineasca actiunile:

1) Micsorarea ratei dobinzii;

2) Reducerea rezervelor obligatorii;

3) Reducerea scontului de refinantare;

4) Cumpararea HV pe piata deschisa

In rezultatul acestor actiuni are loc o crestere a ofertei de bani si sporirea rezervelor de resurse financiare in sistemul bancilor comerciale ceea ce va permite cresterea ofertei de credite.

III. Politica banilor scumpi este folosita atunci cind un anumit nivel al PIBului genereaza o inflatie prin cerere. Aceasta politica are ca scop reducerea posibilitatilor de a obtine credite si cresterea costurilor acestora. In acest caz se folosesc urmatoarele masuri:

Vinzarea HV de catre Banca Centrala;

Cresterea ratei rezervelor obligatorii;

Majorarea ratei scontului de refinantare;

Cresterea ratei dobinzii.

No comments:

Post a Comment