Scopurile si instrumentele politicilor orientate catre oferta

Politici orientate catre oferta nu necesita mentinerea unui raport de echilibru intre venit, inflatie si somaj. Obiectiv: cresterea permanentaa venitului potential. Pe TS prin deplasarea venitului potential catre valori mai mari este posibila obtinerea unui venit curent Y mai mare, cu inflatie scazuta si in conditiile reducerii ratei somajului. Pe TL, politicile macroeconomice orientate catre oferta pot determina o inflatie mai mare si cresterea ratei somajului, proces cunoscut sub numele de stagflatie.

Scopul politicilor orientate catre oferta consta in mobilizarea resurselor productive ale economiei in vederea cresterii veintului potential, deci a venitului care se poate obtine in conditii normale de utilizare a resurselor.

Tipuri de politici orientate catre oferta:

a. Politica de imbunatatire a eficientei pietelor – duce la imbunatatirea mecanismelor de piata cu efecte favorabile asupra productiei si consumului.

b. Politici de impozitare – perfectioneaza acest sistem pot determina o imbunatatire de ansamblu a activitatii economice, cu efecte immediate asupra cresterii venitului si ofertei.

c. Politici de eliminare a efectelor externalitatilor – reduc impactul negativ al activitatii economice a guvernului si poate determina cresterea venitului.

Instrumentele politice in vederea stimularii ofertei:

1. Instrumentele destinate sa creasca venitul curent prin care se imbunatateste eficienta alocarii si utilizarii principalelor resurse de catre utilizatorii competitivi. Se includ in aceasta categorie instrumentele politice care reduc distorsiunile ce conduc la diferente intre preturi unitare si costurile marginale ale produselor. Astfel de distorsiuni pot aparea, de exemplu, datorita competitiei imperfect, controlului pretului, restrictiilor comerciale sau sistemelor de taxe si subsidii.

2. Instrumente destinate sa mareasca rata de crestere pe termen lung a venitului potential. Se includ aici masuri de stimulare a economiilor si investitiilor interne precum si a inovatiilor tehnologice si manageriale. De asemenea aici se includ masurile de crestere a fluxului de investitii straine sub forma de imprumuturi acordate sectorului privat, investitiilor straine directe sau asistentei pentru dezvoltarea durabila.

Aceste instrumente sunt aplicabile si la nivel microeconomic.

No comments:

Post a Comment