Impactul politicilor orientate catre oferta asupra cresterii economice

Strategia politicilor orientate catre oferta se bazeaza pe urmatoarele:

1) Cresterea venitului pe termen mediu si lung este determinata, in principal, de oferta agregata prin intermediul ratelor de crestere ale ofertei de factori de productie si a ratei progresului tehnic.

2) Rata de crestere a capitalului este dependenta, in primul rind, de stimulentele p/u investitii si economisire, aceste stimulente fiind legate de profitul net adus de acestea;

3) Rata de crestere a ofertei de munca, desi este determinata pe termen lung de factori demografici, poate fi, de asemenea, afectata semnificativ de schimbari in rata reala a salariului net.

4) Reglementarile guvernamentale excesive in domeniul productiv sunt descurajate in privinta formarii capitalului, ducind la reducerea ratei de crestere a productivitatii muncii si a ratei de crestere economica.

Cresterea pe termen lung a venitului este determinata de oferta agregata. Pe termen scurt cererea agregata joaca un rol determinat in cresterea venitului, deci curba AD are si ea tendinta sa se deplaseze catre dreapta. Dar in strategia politicilor orientate catre oferta se recomanda ca cererea agregata sa fie stimulata in limitele in care se evita deflatia.

O afirmatie pe care se fundamenteaza strategia politicilor orientate catre oferta estea aceea ca rata profitului net al investitiilor este determinantul cel mai important al volumului investitiilor din economie si deci a ratei de formare a capitalului. Economia orientata catre oferta considera ca o crestere excesiva a cererii agregate poate reduce cresterea venitului. Cresterea excesiva a chelt guvernamentale duce la un buget mare, care are un efect nefavorabil pe piata de capital.

Recomandari politice privind reducerea impozitelor pe profit:

§ Scutiri de taxe p/u investitiile de inlocuire a capitalului depreciat;

§ Scutirea de impozite pe profiturile realizate de investitori;

§ Incurajarea prin orice mijloace a economisirii.

O alta afirmatie ce se afla la baza strategiei politicilor catre oferta spune ca oferta de munca este influentata de schimbarile care au loc in salariul real net. P/u strategia politicilor orientate catre oferta, rezulta clar ca reducerile operate in ratele marginale ale impozitului pe venit reprezinta instrumente prin care se incurajeaza cresterea ofertei de munca, cu efecte asupra cresterii venitului potential si deci si a venitului real. Dar pe termen lung, oferta de munca depinde mai mult de evolutia populatiei totale decit de salariul real net.

Alta afirmatie spune ca reglementarile guvernamentale excesive pot influenta cresterea inflatiei si reducerea ritmului de crestere a venitului.

Propunerile in acest domeniu sunt legate de introducerea unor dereglementari care sa sporeasca eficienta pietelor si sa permita o functionare mai buna a mecanismelor acestora de alocare a resurselor deficitare.

No comments:

Post a Comment