Multiplicatorii politicii monetare si efectele de transmisie

Politica monetara are la baza faptul ca schimbarile in oferta de bani afecteaza cererea agregata de bunuri si servicii. Mecanismul economic prin care se manifesta acest lucru se numeste efectul de transmisie al politicii monetare. Acest efect prezinta o legatura intre bani si modul in care acestia sunt cheltuiti de diferiti agenti economici

Sm↑ => rd↓ => I↑ => C↑ => Da↑ => Y↑

Sm↓ => rd↑ => I↓ => C↓ => Da↓ => Y↓

Aceste scheme generale ale efectului de transmisie monetara poate fi detaliata si mai mult punind in evidenta principalele canale prin care politica monetara isi exercita efectele asupra cererii agregate.

Aceste canale sunt:

1. Canalul ratei dobinzii – reprezinta modul in care politica monetara afecteaza chelt de consum si de investire si deci Da. O modificare a nivelului ratei dobinzii va schimba costul creditelor acordate, precum si costul de oportunitate al economisirii venitului in loc de al cheltui. Diferite categorii de agenti economici reactioneaza diferit la modificarile ratei dobinzii. Cele mai sensibile chelt sunt cele privind investitiile imobiliare.

Canalul ratei dobinzii:

Sm↑ => rd↓ => credite↑ => Iconstructii↑, Icapital productiv↑, Dbunuri de consum durabil↑ => Da↑ =>Y↑

2. Canalul avutiei – acest canal nu apare evidentiat in efectul de transmisie, desi este foarte important. Cauza o constituie faptul ca el lucreaza prin intermediul canalului ratei dobinzii. Avutia se acumuleaza la nivelul gospodariilor prin intermediul activelor financiare(actiuni, obligatiuni s.a.). O politica monetara expansionista care creste oferta de bani(↓rd) va determina in acelasi timp cresterea valorii de piata a avutiei detinute sub forma de actiuni si se va reduce atractivitatea obligatiunilor ca investitie financiara. Multi investitori incep sa cumpere mai multe actiuni si mai putine obligatiuni. Creste cererea p/u actiuni va determina sporirea pretului pe piata actiunilor. Preturi mai mari ale actiunior inseamna si o avutie financiara sporita a gospodariilor. Gospodariile vor reactiona economisind mai putin si cheltuind mai mult p/u bunurile de consum in cazul cind creste pretul actiunilor. Cresterea chelt p/u bunurile de consum determina crestrea Da care la rindul ei genereaza cresterea Y.

3. Canalul creditelor disponibile – prin care politica monetara afecteaza chelt si deci Da. Modalitatea acestui canal consta in disponibilitatea creditelor p/u anumite sectoare ale economiei.

Multiplicatorul monetar reflecta dependenta dintre cresterea venitului si cresterea ofertei monetare.

Multiplicatorul monetar arata ca o crestere a ofertei monetare va determina o crestere a venitului si deci la nivelul economiei genereaza o majorare a nivelului activitatii productive, in timp ce o reducere a ofertei monetare va crea o recesiune. Cu cit valoarea multiplicatorului monetar este mai mare cu atit efectul asupra venitului va fi mai mare si politica monetara se va dovedi mai eficienta.

Deosebim 2 multiplicatori monetari:

1) Multiplicator monetar (Kym) masoara influenta variatiei masei monetare asupra nivelului venitului(Y):

mr – senzitivitatea cererii de bani in raport cu rata dobinzii;

my – senzitivitatea cererii de bani in raport cu venitul;

ir – senzitivitatea investitiilor la rata dobinzii;

c – inclinatia marginala spre consum;

t – rata fiscalitatii.

2) Multiplicatorul monetar (Krm) – masoara influenta variatiei ofertei de bani asupra ratei dobinzii, valoarea multiplicatorului este negativa, deoarece mr este invers proportionala. Acest lucru exprima ca o crestere a ofertei de bani va determina o scadere a ratei dobinzii.


No comments:

Post a Comment