Scopurile si instrumentele politicii monetare

Politica monetar creditara reprezinta activitatea de influentare a proceselor social economice prin intermediul ofertei de bani in vederea realizarii principalelor scopuri macroeconomice si atingerea echilibrului general in economie.

Scopul principal al politicii monetare consta in stabilizarea nivelului pret pe TL si in consecinta a ratei inflatiei.

Principalele instrumente ale politicii monetare:

1) Operatiunile pe piata deschisa. Banca centrala poate executa urmatoarele operatiuni pe piata deschisa:

§ Sa cumpere valori in schimbul banilor si astfel va spori stocul de bani;

§ Sa vinda valori si astfel sa limiteze stocul de bani.

Prin acest instrument autoritatea monetara cumpara si vinde obligatiuni si bonuri de tezaur afectind astfel oferta de bani.

2) Rata scontului de refinantare. Bancile comerciale cind au nevoie de fonduri pe TS pot imprumuta de la alte banci sau de la Bancile Centrale. Cind bancile comerciale imprumuta de la alte Banci comerciale oferta de bani nu se modifica, cind banca comerciala imprumuta de la banca centrala oferta de bani creste. Rata scontului de refinantare reprezinta rata dobinzii cu care banca centrala acorda imprumuturi bancilor comerciale. Aceasta rata este stabilita de banca centrala si este un instrument de politica monetara. De obicei banca centrala coordoneaza rata scontului de refinantare cu un nivel apropiat de cel al ratei dobinzii p/u creditele negociate pe piata creditelor.

Cresterea nivelului ratei scontului de refinantare determina scumpirea creditelor, adica cresterea ratei dobinzii, si se micsoreaza cererea de bani de la bancile centrale.

Scaderea nivelului ratei scontului de refinantare determina cresterea cererii p/u credite, scaderea ratei dobinzii, cresterea cererii de bani de la banca centrala.

3) Rata rezervelor obligatorii – reprezinta necesaul de rezerve pe care bancile comerciale tre sa-l detina la banca centrala. De regula necesarul de fonduri de rezerva se stabileste la un anumit procent din capital social al bancilor comerciale. Aceasta actiune se efectueaza cu scopul ca Bancile comerciale sa-si poata onora obligatiunile fata de clienti in caz in care apare o situatie de criza.

Daca rata rezervelor obligatorii scade bancile comerciale au la dispozitie o suma mai mare de bani, fapt ce constribuie la cresterea ofertei monetare.

Sm↑ => Rd↓ => Dm↑ => I↑ => Y↑

Daca rata rezervelor creste, efectul este asimetric.

Aceste instrumente afecteaza oferta de bani si au efecte asupra tuturor sectoarelor economice.

No comments:

Post a Comment