Teoria ordinii economice

In viziunea lui Walter Eucken(1881 – 1950) cele mai importante concepte privind politicile economico-financiare sunt:

a. Conceptul ordinii economice;

b. Conceptul puterii si libertatii economice;

c. Conceptul politicii economice.

Prin ordine economica a unei tari dupa Eucken se intelege totalitatea formelor stabilite in care zilnic se desfasoarea procesul economic. Ulterior aceasta defeinitie a extinso considerind ordinea economica drept o totalitate de forme in care se efectueaza reglementarea procesului de gospodarire cotidiana.

Sistematizind practica istorica Eucken propune urmatoarea tipologie a pol econom:

1) Politica laissez-fair(libertatea activitatii economice);

2) Politica centralizata dirijata total sau partia de stat;

3) Politica “drumului de mijloc” – intermediara – presupune un grad mai mic sau mai mare de interventie a statului in economia de piata gasindu-se un compromis intre piata si planificare economica(politica ocuparii depline, politica conjuncturala);

4) Politica ordinii concurentiale si politica realizata in mod punctat – prin ordine concurentiala se subinteleg acele conditii create de stat ce contribuie la dezvoltarea maximala a concurentei.

Eucken pune accent pe rolul statului in apararea concurentei de monopol. Totodata el ajunge la concluzia ca statul din mai multe considerente dovedeste a fi incapabil de a efectua un control eficient asupra activitatii monopolurilor.

Politica economica realizata in mo punctat – fara corelatia deciziilor si fara a se tine cont de consecintele lor. Ideea este utila p/u aprecierea profesionalismului functionarilor autohtoni – creatori de politici economice si financiare.

La sf sex XX incep XXI se reliebeaza aparitia unor noi politici economice orientate catre cerere si catre oferta.

No comments:

Post a Comment