Continutul notiunii de cheltuiala publica

Viziunea traditionala: cheltuiala publica are o situatie paradoxala: pe de o parete I se confera o importanta hotaritoare pornin de la ideea ca ceea ce se primeaza sunt cheltuielile si apoi se cauta resurse necesare p/u acoperirea lor. Pe de alta parte nu se regasesc preocupari privind natura chelt publice si influenta acesteaia in viata soc-ec.

Viziunea moderna: chelt publica este cercetata si apreciata in primul rind prin prisma naturii sale; ceea ce conteaza nu este atit marimea ei, cit mai ales efectele pe care le induce in viata social economica.

Chelt publice au o natura eterogena. Si se clasifica dupa efectul lor in viata soc-econ:

a. Chelt negative(reale) – sunt un consum efectiv si definitiv de venit national si nu au un efect ulterior asupra viitorului PIB. Sunt reprezentate de chelt cu intretinerea aparatului de stat, intretinerea si dotarea armatei, dobinzile platite la imprumuturile externe ale statului etc.

b. Chelt pozitive – cele realizate atit in domeniul economic(investitii efectuate de stat, subventionarea anumitor activitati ale ag ec) cit si social-cultural(chelt p/u invatamint, din domeniul sanatatii), si care au efecte mai indepartate sau mai apropiate asupra cresterii economice.

c. Chelt neutre – nu reprezinta un consum efectiv de PIB, dar nu au nici o influenta asupra cresterii ulterioare a acestuia(chelt sociale, dobinzile aferente datoriei publice de stat).

No comments:

Post a Comment