Critica lui Robert Lucas

Modelul lui Tinbergen a constituit schema politicii economice si financiare mai mult de 20 ani. Dar la mijlocul anilor 70 economistii au inceput sa analizeze neajunsurile acestei teorii. Critica lui Robert Lucas, unul din primii reprezentanti ai teoriei alegerii rationale dispune de lucrarea “Evolutia politicii economice”. In centrul atentiei lui Lucas se afla evaluarea asteptarii. De regula aceasta se produce aproximativ reiesind din experienta anterioara. Cu toate dupa asa mecanism este imposibil sa previzionezi schimbarile politice.

De ex: intre oferta monetara si productie exista o dependenta liniara, dar schimbarile neasteptate in cantitatea de bani pot incalca ritmul asteptat de prognoza cresterii masei monetare.

Astfel critica rezida in elaborarea unui model macroeconomic mai perfect care include si valoarea factorului asteptarii rationale.

Elaborarea unui politici economico financiare tre sa tina cont de:

1. Atingerea combinatiei optime intre obiectiv stabilit si alegerea actiunii eficiente a instrumentului;

2. Regulile si legile economice;

3. Gradul de incredere in politica data din partea electoratului.

Astfel critica lui Lucas consta in faptul ca indicatorii economici din anii luati ca variabile in modelul actual sunt nesiguri si insuficienti deoarece ei deasemenea constituie manipulari ale rezultatelor politice.

Lucas si adeptii lui au ajuns la concluzia ineficientii complete a doctrinei Keynisiste considerind ca deciziile economice tre sa fie luate in mod individual in baza relatiilor de piata. Astfel problelemele economiei nationale pot fi solutionate mai eficient decit prin amestecul statului.

Teoria asteptarilor rationale se bazeaza pe 2 idei:

1 – preturile si salriile sunt flexibile(se adapteaza rapid la modificarile pietii stabilindu-se echilibru;

2 – oamenii cunosc si folosesc toate informatiile si teoriile economice pe care se intemeiaza masurile de politica economica.

O politica economica in viziunea lui Lucas este ineficienta atunci cind: “Daca asteptarile sunt rationale, iar preturile si salariile sunt flexibile, iar politica anticipata a guvernului nu poate influenta nivelul productiei reale sau al somajului.”

No comments:

Post a Comment