Stabilizatori automati si politica de stabilizare macroeconomica

Politicile discretionare nu au finete instrumentala, indica efectul produs este intotdeauna disproportionat in raport cu efectul necesar, ceea ce conduce la mentinerea, amplificarea sau producerea de noi perturbatii.
Efectivitatea politicilor discretionate este blocata de anticipatiile rationale ale agentilor economici, intrucit acestea sunt publice sub aspectul informatiei.
Operationalizarea stabilizatorilor auotmati presupune fixarea unor marimi economice, care functioneaza ca niste criterii de autoreglare p/u a mentine raporturile cantitative intre variabilele macroeconomice vizate.
De ex, se fixeaza la nivelul bugetului de ocupare deplina, marimea ratei de impozitare, adica impozitul proportional cu venitul si a nivelului chelt guvernamentale, la conditiile de echilibru bugetar.
Daca chelt guvern cresc p/e nivelul stabilit, atunci bugetul devine dificitar, ceea ce va stimula Da, care va avea ca efect stimularea ofertei de productie. Aceasta va conduce la reducerea somajului si deci la reducerea platilor de transfer p/u ajutorul de somaj, ceea ce inseamna reducerea chelt guvern. Deci o crestere a chelt guvern a condus in mod automat la reducerea acestora. La fel actioneaza daca chelt guvern scad p/e nivelul stabilit.
In cazul cresterii veniturilor p/e nivelul de echilibru, bugetul intra in situatia de excedent, ceea ce reduce Da. Aceasta va influenta asupra AS si deci la reducerea productiei, care la rata data de impozitare, va determina si scaderea veniturilor bugetare. Asadar, cresterea veniturilor are ca efect scaderea acestora. Analog se privesc lucrurile daca veniturile scad sub nivelul stabilit.
Un alt stabilizator automat este si ajutorul de somaj.
Daca somajul creste cu 2%, atunci nu inseamna ca cererea si deci productia va scadea cu 2%, deoarece somerii suplimentari nu vor inceta sa consume, ci vor consuma din ajutorul de somaj. Desigur ca cererea se va micsora p/u ca ajutorul de somaj este mai mic decit salariul, dar aceasta se va micsora intr-un procent mai mic de 2%.
Astfel, prezenta stabilizatorilor automati in economie prezinta avantajul ca micsoreaza multiplicatorul si deci economia nu reactioneaza brusc la orice modificare ce are loc in Da. Prin urmare ei contribuie la atenuarea fluctuatiilor ciclice din economie dindu-I acesteia o mare stabilitate.

No comments:

Post a Comment