POLITICI DE STABILIZARE MACROECONOMICA

Efectul socurilor economice si politice de stabilizare contraciclice.

Cazuri in care socurile economice au impact direct asupra cererii agregate:

a) Se presupune ca in urma scaderii Nx, venitul este sub nivelul Ypotential. Firmele observa ca cererea p/u produse a scazut si reduc preturile => Rd scade => C↑, I↑, Nx↑. Procesul de ajustare in sus a preturilor va continua treptat cind Y va ajunge la Yp. In timp ce Y revine la Yp, investitiile si exportul net vor creste exact cu cantitatea cu care exporturile nete au scazut anterior. Astfel pe TL Y va reveni la Yp, dar datorita acestei ajustari treptate a preturilor economia va trece printr-o perioada de recesiune cu o crestere a somajului.

b) Se presupune ca scaderea cererii de bani va duce la scaderea ratei dobinzii care stimuleaza investitiile, exportul si consumul. Insa un nivel mai ridicat al outputului va conduce la cresterea in nivelul preturilor, care tinde sa creasca si Rd. Prin acest proces de ajustare treptata in jos a preturilor, Y va reveni la nivelul Yp. Economia va traversa o perioada de boon economic si va fi afectata de inflatie.

In ambele cazuri se manifesta un soc asupra Da care deplaseaza temporar economia deparde de outputul sau potential si o aduce fie intr-o perioada de expansiune, fie de recesiune. Printr-o ajustare treptata a preturilor, economia se intoarce la nivelul sau potential.

Presupunem ca creste D de bani. Un astfel de soc apare deoarece oameniii vor sa detina mai multi bani p/u o Rd si nivelul veniturilor actuale. Aceasta cerere crescuta de bani poate fi determinata de o crestere a incertitudinii privind viitorul, deviind la necesitatea existentei mai multor active lichide sub forma de cash sau depozite.

Rata dobinzii va creste si curba Da se va deplasa spre stinga. Dupa ce BNM va creste oferta de bani, cresterea cererii va fi compensata si aceasta se va deplasa spre dreapta. Astfel de politici se numesc politici de stabilizare contraciclice, deoarece ele incearca sa contracareze perturbatiile care astfel ar duce la fluctuatii ciclice in venit si in nivelul preturilor.

No comments:

Post a Comment